Recenzie :Silmarillion de J. R. R. Tolkien


Nu credeam că am să fac recenzie la Silmarillion , pentru că nu am cum să explic ce tocmai am terminat de citit , dar am să încerc.


Dacă urmăriți blogul de ceva timp , probabil știți că am un mare crush pentru Tolkien și că doresc să citesc toate cărțile scrise vreodată de el . Așa am ajuns să citesc Silmarillion , nu am să înțeleg niciodată cum a reușit să creeze ceva așa de complex in 400 de pagini , el a creat un alt univers cu o altă limbă și cu cele mai mici detali. 

"Lumea plăsmuită de Tolkien , conturată nu numai ca istorie , ci și din punct de vedere geografic și lingivistic, este atât de amplă ,încât creează un uluitor efect de veridicitate:când citești un basm în care personajele, extrem de credibil construite , vorbesc uneori în niște limbi stranii , dar cu o gramatică perfect pusă la punct și călătoresc pe meleaguri precis descrise in cărții (unele desenate chiar de autor) , magia te prinde ușor și ajungi să crezi că o astfel de lume uriașă , atât de divers articulată ,nu poate fi ficțională.  " 

Multă lume se plânge că e greu de citit , că are prea multe personaje sau prea multă istorie. Da , recunosc , nu e pentru toată lumea dar mie cel puțin nu mi s-a părut greu de citit,  daa are multă istorie dar e specială  și interesantă iar în privința personajelor nu e așa greu de reținut , dar și daca uiți ai fiecare nume la sfărșitul cărții . Eu una nu am nici un reproș .


“Their 'magic' is Art, delivered from many of its human limitations. ”

Una din poveștile mele preferate spuse in Silmarillion este povestea lui Luthien și Beren ,în primul rând pentru că e o poveste așa de frumoasă
                                               

Iar în al 2 lea rând pentru că  Tolkien a creat-o pe Luthien după Edith , soția lui , iar pe Beren după el . Același lucru a fost scris și pe mormântul lor. (aici)

Totul e așa magic și genial eu doar .. asddfghjkș. De abia aștept să pun mâna pe o altă carte a lu Tolkien.

Share this:

CONVERSATION

2 comentarii:

  1. Si eu sunt un mare fan Tolkien. Cel mai mare fan ever. Il ador pe Legolas, da, da, chiar daca in carti nu are aceeasi magie ca in peliculele cinematografice. Am citit "Silmarillion", iar povestea chiar m-a prins. Abia astept ca cel care a regizat "Lord of the rings" si "The hobbit" sa transpunsa si aceasta poveste a elfilor pe marile ecrane. De asemenea, si mie mi-a placut povestea lui Luthien si Beren, mai ales sfarsitul care, surprinzator, sensibilizeaza cititorul. Tolkien obisnuieste sa creeze o lume aparte, dominata de mit si magie, in profunzimea realitatii, tocmai de aceea ma atrage atat de mult. Iti recomand sa citesti in continuare "Copiii lui Hurin". Gasesti, daca te intereseaza, recenzia pe blogul meu. Te astept cu drag si multumim pentru recenzie. Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O da Legolas , eu il ador pe Kili care nici el nu e asa renumit in carte si eu astept sa regizeze Peter , Silmarillion desi am auzit ca nu i-au dat acordul rudele lui Tolkien ... Vreau sa citesc Stapanul Inelelor intai , nu stiu de ce am amanat atat sa citesc seria , dar probabil dupa am sa citesc si Copii lui Hurin, desigur . Mersi!

      Ștergere

Vreau sa stiu si parerea ta!

Un produs Blogger.